Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

duminică, 5 august 2012

Book Lovers Challenge #5

Copiază un citat care te-a impresionat și comentează-l. Scrie părerea ta despre el, ce îți inspiră, de ce l-ai ales.

Pentru cei care citesc acest blog de ceva vreme, citatul o sa va para extrem de cunoscut din simplul motiv ca am incercat sa pornesc o discutie pe baza lui la inceputul anului. O sa-l reiau acum, pentru ca este citatul meu preferat:

"The best fantasy is written in the language of dreams. It is alive as dreams are alive, more real than real ... for a moment at least ... that long magic moment before we wake.

Fantasy is silver and scarlet, indigo and azure, obsidian veined with gold and lapis lazuli. Reality is plywood and plastic, done up in mud brown and olive drab. Fantasy tastes of habaneros and honey, cinnamon and cloves, rare red meat and wines as sweet as summer. Reality is beans and tofu, and ashes at the end. Reality is the strip malls of Burbank, the smokestacks of Cleveland, a parking garage in Newark. Fantasy is the towers of Minas Tirith, the ancient stones of Gormenghast, the halls of Camelot. Fantasy flies on the wings of Icarus, reality on Southwest Airlines. Why do our dreams become so much smaller when they finally come true?

We read fantasy to find the colors again, I think. To taste strong spices and hear the songs the sirens sang. There is something old and true in fantasy that speaks to something deep within us, to the child who dreamt that one day he would hunt the forests of the night, and feast beneath the hollow hills, and find a love to last forever somewhere south of Oz and north of Shangri-La.

They can keep their heaven. When I die, I'd sooner go to middle Earth."
- George R.R. Martin

Am iubit acest citat din prima clipa cand l-am citit (l-am gasit intamplator pe Goodreads) pentru ca mi se pare ca exprima cel mai bine ce inseamna cu adevarat literatura fantasy: o evadare. Cu adevarat cred ca citim fantasy pentru a trai "that long magic moment before we wake" intr-o lume nu neaparat mai buna, ci diferita, intr-o lume in care orice e posibil, de la nemurire pana la magie, in care orice om banal poate deveni un erou.

Intr-adevar, in final, fantasy-ul scris "in the language of dreams" este "more real than real" pentru ca te face sa traiesi povestea pe pielea ta, sa o simti intr-un mod diferit fata de felul in care simti realitatea. Si cand am citit incheierea, pur si simplu nu mi-am putut retine un zambet. Singurul lucru pe care l-as schimba la citat ar fi ultima propozitie, care in cazul meu ar fi: When I die, I'd sooner go to Westeros.

Asadar, am ales acest citat pentru ca ma reprezinta, pentru ca exprima intr-un mod superb, expresiv, plin de viata si de culoare motivul pentru care citesc fantasy. Si nici nu ma asteptam la mai putin, avand in vedere ca cel care a spus asta este el insusi autor si, mai ales, cititor de fantasy.

(O sa va rog sa-mi scuzati romgleza, dar pur si simplu nu vreau sa traduc niciun cuvant pentru ca mi se pare ca ii stirbeste citatului din frumusete.)

10 comentarii:

  1. Ha! Martin is the big king of the quotes :D
    Da bine, nu am citit nimic scris de el, dar am citit despre el si fragmente din ce scrie, deci tipul e cel mai mare boss, urmat imediat de Conan Doyle (si CD e preferatul preferatilor mei, doar ca e cam...mort si nu mai putem sa-i aflam parerea)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca in topul tau, GRRM l-a detronat pe autorul tau preferat si nici macar n-ai citit ceva scris de el, e mare lucru...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca stilul de a scrie are legatura cu asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ha! știam eu că am uitat ceva esențial să pun în lucrarea mea de licență, și anume fragmentul ăsta!
    Cred că ăsta mi-a lipsit pentru un zece curat :))

    RăspundețiȘtergere
  5. un citat foarte frumos si explicit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca totul suna mai frumos in engleza , recunosc :)
    Dar George RR Martin are dreptate intru totul .

    RăspundețiȘtergere
  7. E superb citatul:D
    Iti scuzam romgleza si eu am tendinta sa o folosesc foarte des:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca nu e nimeni care sa nu foloseasca putina romengleza din cand in cand

    RăspundețiȘtergere
  9. ,,Ramai mereu cu mine-sub orice forma vrei- fa-ma sa-mi pierd mintile! Fa orice, numai nu ma lasa in absiul asta in care nu te pot gasi! Of, Doamne! nu-mi mai gasesc cuvintele! Nu pot trai fara viata mea! Nu pot trai fara sufletul meu!". Reprezinta iubirea suprema! este din La rascruce de vanturi

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.