Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

joi, 12 septembrie 2013

Orasul Oaselor - carte vs film

Cand am auzit prima daca ca se va face un film dupa cartea Orasul Oaselor, m-am hotarat sa vad intai filmul si sa ma hotarasc apoi daca vreau sa nu sa citesc cartea. Totusi, cand am fost saptamana trecuta la biblioteca, stiam ca o sa merg la film si cum cartea era acolo, mi-am zis ca nu ma costa nimic s-o citesc. Am gresit: m-a costat cateva ore bune din viata. Filmul insa a meritat si faptul ca l-am vazut a doua zi dupa ce citisem cartea m-a ajutat sa le pot compara mai bine.

Povestea:
Clary se crede o fata obisnuita pana in ziua in care este martora la o crima pe care doar ea o poate vedea. Apoi, in urma disparitiei mamei sale, Clary descopera ca exista o lume ascunsa in lumea noastra, o lume in care povestile sunt adevarate si in care nephilimii (oameni cu sange de inger) lupta impotriva demonilor.

Parerea mea:
Cand am citit cartea, am avut senzatia ca nu e prima data cand o citesc. Povestea e atat de previzibila, incat urmele vagi de originalitate se pierd in favoarea refolosirii acelorasi povesti din orice "urban fantasy". Sau poate sunt eu suprasaturata, oricum nu pretind ca sunt obiectiva cand fac recenzii.

Filmul e destul de fidel cartii, cu cateva mici modificari care pe mine nu doar ca nu m-au deranajt, dar mi s-a parut ca fac povestea mult mai buna. In primul si in primul rand, au "depenibilizat-o" pe Clary, care in carte este eroina vesnic opaca la tot ce se intampla in jurul ei, care nu intelege ca toata lumea face o gramada de lucruri periculoase pentru ea si de care eu deja m-am saturat. In film, insa, cateva remarci plasate la inceputul filmului fac evident faptul ca ea stie ca Simon o iubeste si alege sa nu-i pese si faptul ca actiunea se deruleaza destul de repede face ca toate problemele ei sentimentale sa treaca pe plan secund, credibilizand-o.

In rest, personajele sunt la fel ca in carte, cu exceptia lui Luke, care desi respecta personajul, mi s-a parut ca a adus ceva in plus, un anume aer de... forta pe care nu l-am simtit in carti. Citind, am putut sa-l trec cu vederea, insa in film, Luke e prea badass ca sa-l ignori.

In plus, scenele de lupta din film sunt superb facute, efectele speciale sunt perfecte si modul in care e filmat te face sa simti ca esti acolo. Jos palaria. Singurul punct slab in film mi s-a parut scena sarutului dintre Clary si Jace, care din pacate a trecut din excesiv de siropos in penibil de amuzant. Totusi, scena in care Jace ii arata pustioaicei cum sa foloseasca un pistol-pentru-vampiri compenseaza din plin. (Apropo, vreau si eu asa o arma. Sau chiar doua.)

Concluzia? Mergeti sa vedeti filmul!

8 comentarii:

  1. Nu stiu exact de ce, dar seria nu prea m-a atras niciodata, prin urmare inca nu am citit cartea. Totusi, intentionez sa vad filmul, iar recenzia ta m-a convins sa fac acest lucru cat mai curand. Rar se intampla sa aud despre un film ca este mai bun decat cartea, asa ca, cel mai probabil, filmul "Orasul oaselor" merita vazut.

    RăspundețiȘtergere
  2. hm, pe mine inca nu m-a atras nimic aici, poate pentru ca e lunga seria ,,,asta ma sperie putin, deoarece la noi apar foarte incet coninuarile anumitor serii, plus ca incep gramada si uita sa le termine

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm deci filmul bate cartea? Si mie imi place subiectul acestei distopii dar nu vad niciodata un film pana nu citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta a fost perceptia mea, sunt unii care nu sunt de acord. Si seria/filmul nu e o distopie, ci cum se cheama pompos acuma, e "urban fantasy".
      Cat despre carte, poti sa incerci sa faci ca mine si s-o cauti la biblioteca :D

      Ștergere
  4. M-au innebunit cu urban fantasy distopii young adult fiction fantasy etc, pt mine tot ce se petrece intr-o alfel de lume-epoca se numeste distopie :-) , saracii nostri copii vor avea de invatat multe genuri la litertura:-) . La mine in mica urbe nu exista asemenea carti la biblioteca:-) altfel nu strangeam fiecare banut sa imi cumpar sau nu urmaream atatea concursuri sa le castig:-) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma indoiesc ca vor studia asa ceva la literatura, avand in vedere ca toate sunt subgenuri ale SF&Fantasy, care conform majoritatii profilor de romana nu e literatura adevarata, ci "de consum", zis cu scarba.

      Ca sa-ti fie mai usor, tot ce contine fiinte paranormale (vampiri, vrajitoare, varcolaci, ingeri cazuti etc) se poate inscrie la Fantasy (urban sau nu, asta conteaza mai putin). Distopiile, in schimb, sunt opusul utopiilor, si prezinta societati care desi pot sa para ideale, asupresc oamenii de rand (gen Divergent, Jocurile Foamei, 1984 etc). SF-ul se refera in general la fictiuni care pornesc de la premise stiintifice (zbor in spatiu, teleportare etc).

      Young adult sau new adult sunt mai degraba etichete care se refera la varsta celor carora li se adreseaza cartea in principal. Poti sa ai si o distopie care sa fie YA, poti sa ai si un roman fantasy care sa fie YA.

      Sper ca te-am lamurit macar putin :D

      Ștergere
  5. Sincer? M-am simtit ca la o ora cu o profa care preda literatura de consum:-) iti multumesc frumos:-)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.